Śnieżny puch czyli sernik bez pieczenia dla leniwych
Sernik idealnie pasuje do białej, mroźnej aury za oknem. Robiłam je już kilka razy ale nigdy nie udało mi się pstryknąć fotki, bo jak tylko szczęśliwie zastygło to znikało w szybkim tempie. Ciasto nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych, wystarczy odrobina chęci, a cała reszta zrobi się sama.
Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm.
Spód:
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka wiórków kokosowych
Masa sernikowa:
- 60 do 70 dag gotowego mielonego sera z wiaderka
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 szklanka śmietany kremówki 30-36 %
- 2 szklanki wrzątku do rozpuszczenia galaretek
Wierzch:
- 4 łyżki wiórek kokosowych
Można również użyć do dekoracji dostępne sezonowe owoce: truskawki, maliny, jagody.
Do sera można również dodać wanilię, ale wtedy nie będzie już śnieżno biały, ale w zamian zyska nowe walory smakowe.
Dodatki i przyprawy znajdziecie u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl
1. W małym rondlu rozpuszczamy masło i dodajemy wiórki, mieszamy przez ok. 2 minuty do połączenia się składników, a następnie przesypujemy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, równo rozkładamy na spodzie i wygładzamy spodem szklanki.
2. Galaretki rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia, gdy zaczną mocno tężeć dodajemy do sera i miksujemy. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy na samym końcu do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką, a następnie wykładamy na przygotowany spód. Wierzch sernika dekorujemy kokosem lub owocami. Odstawiamy do zupełnego stężenia przed krojeniem na min. 3-4 godziny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Lekkie, puszyste i w ogóle się nie czuje, że je się je. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Mam pytanie, napisałaś, że galaretki dodajemy jak zaczną mocno tężeć... czyli mają być jeszcze płynne czy "lekko stężone"? Boję się, że potem zrobią się grudki w masie....
OdpowiedzUsuńJeszcze lekko płynne Aguś, ale galaretka zaczyna się trochę ścinać, trzeba wyczuć moment :), tak żeby masa serowa wyszła gładka:), pozdrawiam serdecznie
UsuńDzięki ;)
OdpowiedzUsuńWitaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już przeszło 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone przeszło 18 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : www.katalogsmakow.pl (należy kliknąć w "MOJE KONTO" w prawym górnym rogu strony. Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńWitam czy ser z wiaderka ma być słodzony ?
OdpowiedzUsuń