Tarteletki z domowym kajmakiem i gruszką
Deser na raz do łapki, a daje tyle słodyczy, że każdy łasuch będzie zadowolony. Kruche ciasto z domowym kajmakiem tworzy bardzo dobrany duet, a przełamuje go lekko kwaśna gruszka, więc na dobry początek dnia poleca się do małej czarnej!.
Ciasto kruche:
- 20 dag mąki pszennej
- 10 dag masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 żółtko
- szczypta soli
1. Z podanych składników zagnieść ciasto, odstawić na godzinę do lodówki, a następnie małymi porcjami wypełniać wysmarowane olejem foremki. Piec na złoty kolor ok. 10 minut w temperaturze 200 C.
Kajmak można kupić gotowy w puszce, ale można zrobić samemu w 10-15 minut i jest o wiele smaczniejszy.
Kajmak:
- 12 dag cukru kryształu
- 250 ml śmietany 30-36 %
- 1 łyżka masła
1. Na patelni rozpuszczamy cukier, karmelizujemy go. Do gotującego się karmelu dojemy łyżkę masła i wlewamy słodką śmietankę małymi porcjami. Mieszamy i rozpuszczamy bardzo dokładnie.
2. Wystudzonym kajmakiem napełniamy tarteletki, a na wierzchu układamy plastry gruszki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
0 komentarze :