Wędrując po górach można nie tylko delektować się widokami ale również rozmawiać o kuchni w różnych jej wymiarach i tak oto kiedyś gdzieś w leśnym gąszczu wypłynął temat zupy meksykańskiej. Ania jako propagatorka zdrowego odżywiania poleciła mi jakże kolorową i aromatyczną zupę, która już kilkakrotnie była zajadana z pasją przez moich domowników, a dziś doczeka się blogowej publikacji. Bardzo dziękuję Aneczko i będę wdzięczna za dalsze inspiracje...
Składniki na słuszny gar zupy:
- 70 dag mięsa drobiowego, indyk lub kurczak
- 60 dag pieczarek
- 5 cebul
- 3 papryki: zielona, czerwona i żółta
- 2 puszki pomidorów w kawałkach bez skórki lub w sezonie letnim świeże pomidory ok. 6 sztuk
- papryczka chili, świeża lub w proszku, można też dodać ajwaru, ilość dawkujemy wg. upodobań
- 1 puszka kukurydzy
- 2 puszki czerwonej fasoli
- sól, pieprz, zioła jakie lubicie
- olej
1. W dużym rondlu w którym będzie gotowała się zupa rozgrzewamy olej i przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, następnie przekładamy ją do miski, a w rondlu przesmażamy mięso pokrojone w kostkę aby się przyrumieniło, a następnie również przekładamy je do miski, a w garnku podsmażamy pieczarki.
2. Do gotowych pieczarek przekładamy mięso i cebulę, dodajemy pomidory z puszki, podlewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy paprykę zwykłą i chili pokrojoną w kostkę, przyprawiamy i chwilę razem gotujemy. Do zupy dokładamy odcedzoną kukurydzę i parę minut przed końcem gotowania wsypujemy odsączoną fasolę.
3. Aby zagęścić wywar odlewamy 3 chochle zupy bez mięsa do miski, dokładamy 2-3 łyżki mąki z cieciorki i miksujemy, a następnie wlewamy do gotującej się zupy.
0 komentarze :