Kilimandżaro wg. siostry Anastazji
Za oknem siarczysty mróz, a my mamy ochotę na kalorie, więc warto przygotować dobre domowe ciasto z dużą ilością jabłek...komu, komu...na dzień dobry do kawy...
Składniki na dużą blachę 25x26 cm.
Ciasto ciemne:
- 6 dużych jaj
- 20 dag cukru
- 12 dag mąki pszennej
- 12 dag mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki naturalnego kakao
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1. Do dużej miski wbijamy białka i ubijamy je na sztywną pianę, dodajemy cukier i nadal miksujemy, następnie łączymy z żółtkami. Mieszamy ze sobą oba rodzaje mąk, kakao oraz proszek do pieczenia i przesiewamy do miski z białkami, dodajemy również śmietanę i olej, miksujemy na małych obrotach. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 175 C piekarniku przez ok. 35-40 minut. Po wystudzeniu przekrawamy blat na połowę.
Jabłka:
- ok. 2 kg jabłek, sugeruję wybrać szarą renetę
- 2 żółte galaretki
1. Jabłka obieramy i ścieramy na grube wiórka. W rondlu smażymy je przez 2-3 minuty, następnie wsypujemy suche galaretki, mieszamy i gotujemy jeszcze chwilkę razem, odstawiamy i studzimy.
Masa:
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- wanilia
- 25 dag masła
1. Jedną szklankę mleka gotujemy z cukrem, w drugiej szklance mleka mieszamy obie mąki, wanilię i żółtka, gdy mleko zacznie wrzeć łączymy je razem i doprowadzamy do wrzenia. Studzimy.
2. Masło ucieramy na puch i etapami dodajemy wystudzony budyń, miksujemy na gładką masę.
Polewa:
- 10 dag czekolady
- 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
1. Śmietankę podgrzewamy w rondlu, dodajemy pokruszoną czekoladę, gdy czekolada zacznie się rozpuszczać garnek ściągamy z ognia i mieszamy do zupełnego połączenia czekolady ze śmietanką. Ciepłą polewą polewamy wierzch ciasta.
Jak złożyć ciasto:
1 Na spód jedna część ciemnego ciasta, następnie tężejąca masa jabłkowa, na jabłka biała masa, następnie druga część ciemnego biszkoptu i wierzch polewamy czekoladą.
Po nałożeniu jabłek warto odłożyć ciasto na godzinę w chłodne miejsce aby się ścięło, a dopiero potem nakładać białą masę.
Przyprawy oraz dodatki znajdziecie u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Wygląda imponująco :)
OdpowiedzUsuńRobiłam i jest pyszne 😊
OdpowiedzUsuń