Składniki:
- 6 jaj
- 1,5 szklanki cukru, dałam trzcinowy
- 3 szklanki mąki pszennej, u mnie typ 500
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody gazowanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
Wysokiej jakości kakao oraz dodatki znajdziecie na www.Skworcu.com.pl.
1. Białka oddzielany od żółtek, miksujemy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier oraz żółtka i nadal intensywnie mieszamy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wlewany olej oraz wodę i ubijamy na puszystą, gładką masę.
2. Ciasto dzielimy na połowę, do jednej części dodajemy 3 łyżki kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki, mieszany. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy na spodzie papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem i na spód nakładamy na przemian po 2 łyżki białego i ciemnego ciasto aż do jego wyczerpania.
3. Zebrę pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 170-175 C, przed wyjęciem ciasta robimy próbę suchego patyczka, jeśli ciasto jest jeszcze wilgotne pieczenie przedłużamy o kilka minut.
0 komentarze :