Jedno z wytworniejszych ciast jakie robiłam, delikatne i puszyste z dużą ilością orzechów. Idealne na małe i duże przyjęcia, z pewnością mile zaskoczycie jego smakiem swoich najbliższych.
Przepis podaję na duża blachę 35x24 cm.
Ciasto ciemne:
- 7 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 5 kopiastych łyżek mąki pszennej
- 2 kopiaste łyżki kakao naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i miksować aż piana zrobi się błyszcząca. Połączyć z żółtkami, następnie wsypać przesiana mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do 175 C, czas pieczenia ok. 35- 40 minut. Po wystudzeniu przecinamy na połowę.
Ciasto bezowo - orzechowe:
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
- 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 dag orzechów włoskich, pokrojonych na średniej wielkości kawałki
1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i miksować aż piana zrobi się błyszcząca. Do masy przesiać obie mąki oraz proszek do pieczenia, zmiksować, dodać orzechy i delikatnie wymieszać łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzewamy do 175
C, czas pieczenia ok. 35- 40 minut.
Masa budyniowa:
- 5 żółtek
- 25 dag masła
- 1/2 litra mleka
- 3/4 szklanki cukru
- mielona wanilia lub esencja waniliowa ewentualnie cukier wanilowy
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
1. Żółtka ubijamy z 2 łyżkami cukru i wanilią na kogel mogel, następnie wlewamy 1 szklankę mleka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie miksujemy. W rondlu doprowadzamy do wrzenia resztę mleka z cukrem, gdy zacznie wrzeć łączymy z mieszanką żółtek i chwilę razem gotujemy. Studzimy. Masło miksujemy na puszystą masę i łączymy z wystudzoną masą budyniową.
Polewa:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki mleka
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 7 dag masła lub margaryny
1. Składniki łączymy, podgrzewamy, doprowadzamy do rozpuszczenia, nie gotujemy. Gotową masą polewamy wierzch ciasta.
Na spód formy wykładamy jedną część ciemnego ciasta, smarujemy je połową masy, przykrywamy ciastem orzechowym, smarujemy drugą częścią masy i na wierzchu układamy drugą część ciemnego ciasta. Wierzch ciasta polewamy polewą, można ją również ozdobić połówkami orzechów lub wiórkami kokosowymi. Ciasto powinno stać w lodówce alby dało ładnie się pokroić.
Po przyprawy i dodatki zapraszam Was do mojego sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl.
0 komentarze :