Może się będę powtarzać, ale muszę, domowe hand made smakuje najlepiej!. I dlatego serdecznie Was namawiam do zrobienia tego sosu tatarskiego, trwa to nie więcej niż kwadrans, a smakuje doskonale. Moje wydanie jest w wersji odchudzonej kalorycznie, ale nie smakowo, tak więc polecam na Wielkanoc idealny dodatek do jaj, śledzi i wędlin.
Składniki:
- 2 lub 3 ogórki konserwowe ja użyłam marynowanych w musztardzie, ale zwykłe też będą dobre
- 1 słoik ok. 200 ml marynowanych grzybów, mogą być pieczarki, ale najlepsze będą leśne grzyby, prawdziwki lub kozaki
- 3 pełne łyżki dobrego majonezu
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego 150-180 g
- 1 łyżeczka ostrej musztardy, może być rosyjska z chili
- 2 lub 3 łyżeczki tartego chrzanu
- sól
- pieprz
- pęczek szczypiorku
Przyprawy warto zamówić u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl.
1. Ogórki i grzyby kroimy w kosteczkę lub paski, szczypiorek drobno siekamy.
2. Łączymy ze sobą w naczyniu pozostałe składniki, dodajemy grzyby, ogórki i szczypiorek, mieszamy, doprawiamy do smaku. Sos tatarski najlepiej jest zrobić 2-3 dni wcześniej i odstawić do lodówki aby smaki sobą przeszły.
0 komentarze :