Sernik przekładany


Może potrzebujecie pomysłu na świąteczne ciasto?, bardzo proszę mam dla Was sprawdzone pyszne ciasto przekładane. Wyjątkowo łatwo i szybko można je zrobić. Dla zabieganych radzę kupić gotowy mielony ser wtedy w kilka chwil zmiksujecie i zagnieciecie resztę.

Przepis podaję na duża blachę 35x24 cm

Ciasto kruche:

- 3 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 5 łyżek cukru pudru
- 5 żółtek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao

1. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i zagniatamy ciasto, 2/3 odkładamy do lodówki, a 1/3 do zamrażalki.

Masa serowa:

- 1 kg sera trzykrotnie mielonego, może być gotowy w wiaderku
- 3 żółtka
- 2 budynie waniliowe
- 1 szklanka cukru pudru
- cukier waniliowy lub wanilia z laski
- 1/2 margaryny, rozpuszczona i ostudzona

1. Wszystkie składniki miksujemy ze sobą na gładką masę.

Dodatkowo:

- 1 puszka brzoskwiń

Ciasto makowo - kokosowe na białkach:

- 8 białek
- 1 szklanka cukru kryształu 
- 1 szklanka maku 
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaksie łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli 

Po bakalie i przyprawy zapraszam na www.Skworcu.com.pl.

1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej miksować. Następnie wsypujemy mak, kokos, mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy do połączenia się składników.






Krok po kroku:

1. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciemnego ciasto, które się chłodziło w lodówce wałkujemy i wkładamy na spód formy. Następnie wylewamy masę serową i układamy na niej brzoskwinie w plastrach, które przykrywamy ciastem kokosowo - makowym. Na wierzch ścieramy drugą część ciasta kruchego, które było w zamrażalniki. Czas pieczenia 60-70 minut w 175 C.



3 komentarze :