Precle z czarnuszką i masłem


Często coś wypiekam, ale powstałe pieczywo znika tak szybko, że nie mam szans żeby zrobić mu zdjęcia, dzisiaj zakazałam się tykać tych kilku sztuk aby je Wam pokazać, bo są tak pyszne, że każdy powinien ich spróbować.

Przepis podaję na 12 precli:

- 90 dag mąki pszennej
- 2 niepełne szklanki ciepłego mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 6 dag świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 10 dag masła do posmarowania precli po wyrośnięciu

Dodatkowo:

- czarnuszka
- 1 jajo, roztrzepane do posmarowania precli

Czarnuszkę znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl

1. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i mieszamy. W mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem i odstawiamy na 15 minut aby zaczęły fermentować. Łączymy ze sobą mąkę, drożdże z mlekiem i olej, wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto, szczenie zamykamy miskę i odstawiamy na 40-50 minut aby podwoiło swoją objętość.






2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na omączony blat i dzielimy na 12 kawałków. Każdą część wałkujemy na prostokąt, smarujemy rozpuszczonym masłem, zwijamy w rulon i formujemy koło na kształt precla. Układamy na formach do pieczenia, wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. 

3. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 25-30 minut. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 C. Po upieczeniu przekładamy na kratkę kuchenną aby odparowały.





2 komentarze :