Zupa chrzanowa


Mimo, że chrzan kojarzymy z Wielkanocą to jednak ta zupa gości w naszym domu przez cały rok, bo świetnie smakuje i można ją szybko przygotować. Intensywność chrzanowej dawkujemy wg. upodobań własnego podniebienia, ja robię łagodną, ale znam takich co chrzanu nie żałują.

Składniki:

- 4 białe kiełbasy ok. 1/2 kg
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- plaster selera
- 1/3 pora, może być zielona część
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki tartego chrzanu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
- 2 małe ziemniaki
- 1 mała opieczona nad ogniem cebula
- pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie

Dodatkowo:

- jajka gotowane na twardo

1. W garnku umieszczamy warzywa, marchew i ziemniaki kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy po kawałku pora, selera oraz opieczoną cebulę, dokładamy również przyprawy oraz kiełbasę i gotujemy wywar. Kiełbasę wyjmujemy i studzimy, a następnie kroimy w plastry lub w połówki. 

2. Do wywaru wkładamy pokrojoną kiełbasę oraz chrzan pomieszany z jogurtem, gotujemy i doprawiamy do smaku.

3. Chrzanową podajemy z jajkiem gotowanym na twardo lub ze świeżym pieczywem.




2 komentarze :