Grillowana cukinia z salsą i piekielnymi kiełbaskami


Za oknem pogodny weekend więc grille dzisiaj z pewnością przeżyją oblężenie, a ja Wam przygotowałam kiełbaskowy raj z dużą ilością warzyw aby urozmaicić Waszą dietę i przy okazji zabłyśniecie przed rodziną i znajomymi. Firma Hańderek w swojej ofercie ma przepyszne kiełbaski, które pod względem jakości i smaku polecam z czystym sumieniem. Do moich cukinii i salsy pomidorowej wybrałam pikantne Piekło w gębie i połączenie okazało się bardzo trafnym wyborem. 

Grillujcie, biesiadujcie i cieszcie się czasem wspólnie spędzonym w gronie rodziny i znajomych!.


Lista składników:

- 4 cienkie kiełbaski 
- 2 małe cukinie
- olej rzepakowy lub oliwa
- sól

1. Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na połowę, łyżeczką wycinamy środek z gniazdami nasiennymi, wcieramy w cukinie małą ilość oliwy lub oleju, oprószamy solą, grillujemy do czasy aż będą al dente. Równolegle przygotowujemy na grillu kiełbaski.

Salsa pomidorowa:

Do dobrej salsy potrzebujemy bardzo ostrego noża i jędrnych pomidorów, aby pokroić je w bardzo drobną kosteczkę, a nie zmiażdżyć!.

- 3 pomidory
- 1 czerwona cebula
- natka pietruszki
- limonka, sok wyciśnięty z 1/4
- sól

1. Pomidory i cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy sok z limonki oraz niewielką ilość soli. Kroimy natkę pietruszki i mieszamy wszystko razem. Salsą napełniamy cukinie i na wierzchu układamy kiełbaskę. 






0 komentarze :