Będzie intensywnie i pikantnie, a do tego bardzo smacznie. Przypomniałam sobie o moich zapasach ajvaru i pomyślałam, że skoro jest on idealny do sosów to do zup nada się tym bardziej. Boczniaki same w sobie nie mają bardzo zdecydowanego smaku dlatego w duecie z sosem paprykowym smakują wyśmienicie. Moja zupa jest zupełnie vegańska, bo wywar tez czysto roślinny, ale Wy zróbcie tak jak lubicie.
Wywar:
- pęczek zielonej pietruszki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 pora, może być zielona część
- 1/2 selera
- 1 cebula
- kilka liści laurowych, pieprzu i ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- 3 ząbki czosnku
- sól
Po dobrej jakości przyprawy zapraszam do sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl.
1. Warzywa obrać, natkę pietruszki wrzucić w całości, cebulę opalić mocno nad ogniem lub opiec na suchej patelni. Wszystko razem gotować na wolnym ogniu ok. 60 minut, wywar odcedzić.
Zupa właściwa:
- 2 do 3 litrów wywaru
- 30 do 50 dag bocznikaów
- 2 do 3 łyżek oleju kokosowego nierafinowanego extra virgin
- 3 łyżki ajvaru
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- sól
- pęczek cebuli dymki
- słodka śmietanka ( opcjonalnie )
Tutaj jeszcze zaznaczę, że kaszę jaglaną należy przelać wrzątkiem przed gotowaniem aby nie miała w sobie goryczki. Co zaś się tyczy do ajwaru to u mnie jest wersja domowa, dość łagodna, jeśli korzystacie ze sklepowego sosu to radzę dodawać po łyżeczce i sprawdzać intensywność smaku na bieżąco.
1. Grzyby kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej i blanszujemy boczniaki z małą ilością soli. Dodajemy je do wywaru, jak również kaszę oraz sos paprykowy, gotujemy przez ok. 20 do 30 minut, przyprawiamy do smaku i ewentualnie zaprawiamy kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki. Pod koniec wrzucamy pokrojone bączki cebuli dymki.
Smacznego !.
0 komentarze :