Zupa kokosowa z bocznikami i groszkiem



Coś dla wielbicieli warzyw i natury czyli zupa, która zaspokoi niejedno wybredne podniebienie. Delikatne mleczko kokosowe, super zdrowa kasza jaglana, a do tego pyszny zielony groszek Bouduelle, który jest dokładnie nadzorowany przez agronomów, od nasiona aż po gotowy produkt. Wywar zrobiłam dzień wcześniej żeby był bardziej esencjonalny i trzeba przyznać, że wyszło pysznie, bo podstawa to składniki wysokiej jakości.


Składniki na wywar:

- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 gałązka lubczyku
- 1 cebula opieczona nad ogniem
- 1/4 selera
- 3 ząbki czosnku
- 3 zielone liście pora
- ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól
- woda

1. Z podanych składników gotujemy wywar przez ok. 2 godziny na małym ogniu.

Zupa właściwa:

- wywar warzywny ok. 3 litrów
- 1 puszka groszku tradycyjnego Bonduelle lub 1 opakowanie mrożonego zielonego groszku
- 25 dag boczników
- 1 puszka mleczka kokosowego 400 ml
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej

1. Kaszę przelewamy wrzątkiem aby straciła swoją goryczkę.

2. Do wywaru dodajemy kaszę oraz groszek (jeśli dodajemy mrożony!), doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy grzyby pokrojone w plastry oraz wlewamy mleczko. Gotujemy razem ok. 20-25 minut, doprawiamy do smaku. Jeśli korzystamy z groszku konserwowego z puszki dodajemy go 2 minuty przed końcem gotowania.






0 komentarze :