Sernik truskawkowy na zimno, bez pieczenia


Sezon truskawkowy w pełni, tak więc warto wykorzystać sezonowe owoce. Dziś wersja dla leniwych, czyli szybki sernik bez pieczenia.

Podaję składniki na tortownicę o średnicy 22-23 cm.

Masa serowa:

- 1,2 kg sera dwukrotnie mielonego, może być ser z wiaderka
- 200 ml śmietany kremówki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki esencji waniliowej
- 4 kopiaste łyżki żelatyny
- 2/3 szklanki gorącej wody

Dodatkowo:

- 1 kg truskawek, dzielimy na trzy części, pierwszą część miksujemy z serem, drugą część truskawek dajemy pokrojoną w kawałkach, a trzecią część zostawiamy do zdobienia wierzchu sernika
- 1 opakowanie biszkoptów
- liście mięty

Po przyprawy i dodatki zapraszam na www.Skworcu.com.pl.

1. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy warstwę biszkoptów. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej, prawie wrzącej wodzie, mieszamy do zupełnego rozpuszczenia i odstawiamy aby trochę przestygła. 

2. Kremówkę ubijamy na sztywno. Pierwszą część truskawek rozdrabniamy blenderem. W dużej misce łączymy truskawki, ser, cukier puder, ubitą kremówkę i wanilię. Miksujemy do połączenia składników, dodajemy żelatynę i ponownie wszystko razem miksujemy.

3. Do gotowej masy serowej dodajemy drugą część truskawek pokrojonych na czwórki i delikatnie mieszamy silikonową łopatką. Powstałą masę przekładamy na biszkopty, wyrównujemy wierzch i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po zastygnięciu wierzch sernika ozdabiamy trzecią częścią truskawek i listkami mięty.







0 komentarze :