Sezon truskawkowy w pełni, tak więc warto wykorzystać sezonowe owoce. Dziś wersja dla leniwych, czyli szybki sernik bez pieczenia.
Podaję składniki na tortownicę o średnicy 22-23 cm.
Masa serowa:
- 1,2 kg sera dwukrotnie mielonego, może być ser z wiaderka
- 200 ml śmietany kremówki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki esencji waniliowej
- 4 kopiaste łyżki żelatyny
- 2/3 szklanki gorącej wody
Dodatkowo:
- 1 kg truskawek, dzielimy na trzy części, pierwszą część miksujemy z serem, drugą część truskawek dajemy pokrojoną w kawałkach, a trzecią część zostawiamy do zdobienia wierzchu sernika
- 1 opakowanie biszkoptów
- liście mięty
Po przyprawy i dodatki zapraszam na www.Skworcu.com.pl.
1. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy warstwę biszkoptów. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej, prawie wrzącej wodzie, mieszamy do zupełnego rozpuszczenia i odstawiamy aby trochę przestygła.
2. Kremówkę ubijamy na sztywno. Pierwszą część truskawek rozdrabniamy blenderem. W dużej misce łączymy truskawki, ser, cukier puder, ubitą kremówkę i wanilię. Miksujemy do połączenia składników, dodajemy żelatynę i ponownie wszystko razem miksujemy.
3. Do gotowej masy serowej dodajemy drugą część truskawek pokrojonych na czwórki i delikatnie mieszamy silikonową łopatką. Powstałą masę przekładamy na biszkopty, wyrównujemy wierzch i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po zastygnięciu wierzch sernika ozdabiamy trzecią częścią truskawek i listkami mięty.
0 komentarze :