Letnich przyjemności ciąg dalszy, czyli deser jagodowy do porannej kawy. Do serników mam słabość, a dziś jeden z nich w wersji sezonowej.
Przepis podaję na tortownicę o średnicy 20 cm.
Składniki na kruche ciasto:
- 12 dag zimnego masła
- 20 dag mąki
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajo
1. Składniki szybko i energicznie zagnieść, podzielić na 2/3 i 1/3, odłożyć do lodówki na pół godziny.
Masa serowa:
- 80 dag sera białego
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 jajo
- 3/4 szklanki cukru
- budyń śmietankowy
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanka mleka
Dodatkowo:
- jagody, ok. 1 1/2 szklanki
1. Ser mielimy. Jajo ubijamy z cukrem na kogel mogel. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, miksujemy na gładką masę.
2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, na spód wykładamy większą połowę ciasta, przelewamy masę serową, następnie wysypujemy jagody. Drugą część ciasta w małych kawałkach układamy na jagodach. Czas pieczenia 60 minut w 180 C. Po upieczeniu i wystudzeniu wierzch można oprószyć cukrem pudrem.
0 komentarze :