Marynujemy młode cukinie, wąskie takie w sam raz na plastry do słoików, kurkuma dodaje im pięknego koloru i niebanalnego smaku. Zimą idealne do kanapek jak również do obiadów.
Składniki:
- 2 kg cukinii
Zalewa:
- 2 i 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1/2 szklanka cukru
- 1/2 szklanka miodu
- 2 płaskie łyżki soli
- 1 łyżka kurkumy
Dodatkowo:
- kilka ząbków czosnku
1. Z podanych składników gotujemy zalewę, odstawiamy do przestudzenia.
2. Cukinie myjemy i kroimy w plastry, obieramy czosnek z łupiny. W wyparzonych słojach układamy cukinie oraz po kilka ząbków czosnku, zalewamy zalewą, zamykamy słoje i pasteryzujemy w kąpieli wodnej nie dłużej niż 5 minut od zagotowania.
Wolałabym ocet jabłkowy,ale jakie proporcie?Może wypróbujesz do tych sałatek ocet jabłkowy?pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńJa daje ocet jabłkowy lub winny w takich samych proporcjach jak w przepisach
Usuń(jesli jest 1/2 szklanki octu 10% to daje 1/2 szklanki winnego lub jabłkowego.
Pozdrawiam