Kurki marynowane


Pierwsze w tym roku kurki, udało mi się też sporo zebrać młodych prawdziwków więc wyprawę do lasu uważam za udaną. Kurki od lat robię w tradycyjnej octowej marynacie i zawsze tak samo cieszą podniebienie. Z pozdrowieniami dla małych i dużych grzybiarzy.


Składniki na zalewę na 5 małych słoików po ok. 180 ml:

  • - 1 i 1/2  szklanki wody
  • - 1 szklanka octu 10%
  • - 5 łyżek cukru
  • - po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego 
  • - 3 liście laurowe
  • - 2 marchewki
  • - 1 cebula

1. Kurki oczyścić, obgotować ok. 30 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić.


2. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami, dodać marchewkę i cebulę pokrojoną w plastry, na końcu dodać ocet.


3. Grzyby ułożyć w słoikach, do każdego słoja włożyć po kawałku liścia laurowego, ziarno pieprzu i ziela angielskiego oraz kilka kawałków marchewki i cebuli. Zalewać gorącą zalewą i pasteryzować 10 minut.



0 komentarze :