Pierwsze w tym roku kurki, udało mi się też sporo zebrać młodych prawdziwków więc wyprawę do lasu uważam za udaną. Kurki od lat robię w tradycyjnej octowej marynacie i zawsze tak samo cieszą podniebienie. Z pozdrowieniami dla małych i dużych grzybiarzy.
Składniki na zalewę na 5 małych słoików po ok. 180 ml:
- - 1 i 1/2 szklanki wody
- - 1 szklanka octu 10%
- - 5 łyżek cukru
- - po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- - 3 liście laurowe
- - 2 marchewki
- - 1 cebula
1. Kurki oczyścić, obgotować ok. 30 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić.
2. Zagotować wodę z cukrem i przyprawami, dodać marchewkę i cebulę pokrojoną w plastry, na końcu dodać ocet.
3. Grzyby ułożyć w słoikach, do każdego słoja włożyć po kawałku liścia laurowego, ziarno pieprzu i ziela angielskiego oraz kilka kawałków marchewki i cebuli. Zalewać gorącą zalewą i pasteryzować 10 minut.
0 komentarze :