Chrupiące i pyszne placki z cukinii z dodatkiem sosu czosnkowego. Obiad doskonały gdy sezonowo mamy cukinii pod dostatkiem, u nas mimo dużej porcji zniknęły jeszcze ciepłe i o dokładkach nie było mowy!
Składniki:
- 2 kg cukinii, u mnie 6 małych bez gniazd nasiennych
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 1 łyżka kaszy manny
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- sól, pieprz, majeranek
- olej
Sos czosnkowy:
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego, ja wybrałam gęsty, 400g
- 8 ząbków czosnku
- sól, pieprz
1. Ziemniaki obieramy i trzemy, cukinie ścieramy z łupinami na drobne wiórki razem z cebulami, solimy, odstawiamy, a następnie odlewamy nadmiar soków. Wbijamy jajka i wszystkie pozostałe składniki. Smażymy na rozgrzanym oleju, odsączamy na papierowym ręczniku kuchennym.
2. Do jogurtu przeciskamy przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i podajemy na plackach.
0 komentarze :