Zupa z botwinki, botwinka


Letnia zupa mojego dzieciństwa. Teraz jest czas na zupę z młodej botwiny, sezonowo i bardzo smacznie. Dla mnie bycie obdarowanym pękiem takich pyszności z eko ogródka to jak dostać piękne kwiaty. Zupa w wersji wege na warzywnym wywarze, jak szybko powstała, tak szybko się skończyła.


Co potrzebujemy:

- wywar warzywny lub mięsny ok 3 litrów
- pęczek młodych buraków, ok 10-15 sztuk
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 łyżki soku z cytryny lub dwie łyżki octu
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany 18 %
- 2 łyżki mąki
- sol, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy

Dodatkowo:

- jaja gotowane na twardo




1. Buraczki z łodygami i liśćmi dokładnie myjemy a następnie kroimy na małe kawałki, buraczki można obrać z łupiny lub tylko dobrze wyszorować przed pokrojeniem. Kroimy również w kostkę marchew, pietruszkę i ziemniaki. Wszystkie przygotowane warzywa gotujemy w przygotowanym wcześniej wywarze pamiętając aby dodać ocet żeby nasza zupa miała ładny kolor.

2. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. Śmietankę rozpuszczamy z wodą i mąką, a następnie dodajemy do zupy. Podajemy z jajem gotowanym na twardo.





0 komentarze :