Letnia zupa mojego dzieciństwa. Teraz jest czas na zupę z młodej botwiny, sezonowo i bardzo smacznie. Dla mnie bycie obdarowanym pękiem takich pyszności z eko ogródka to jak dostać piękne kwiaty. Zupa w wersji wege na warzywnym wywarze, jak szybko powstała, tak szybko się skończyła.
- wywar warzywny lub mięsny ok 3 litrów
- pęczek młodych buraków, ok 10-15 sztuk
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 łyżki soku z cytryny lub dwie łyżki octu
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany 18 %
- 2 łyżki mąki
- sol, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Dodatkowo:
- jaja gotowane na twardo
2. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. Śmietankę rozpuszczamy z wodą i mąką, a następnie dodajemy do zupy. Podajemy z jajem gotowanym na twardo.
0 komentarze :