Ciąg dalszy darów lasu i lata, czyli pierogi z jagodami, śmietaną i cukrem.
Ciasto na pierogi:
- - 3 szklanki mąki pszennej
- - 1/2 łyżeczki soli
- - gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu
Dodatkowo:
- jagody
1. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól i tyle wody ile zabierze ciasto. Z cienko rozwałkowanego wykrawamy szklanką kółka, nadziewamy jagodami i formujemy pierogi.
2. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut.
3. Jagody dodaję bez cukru, żeby za wcześnie nie puściły soku i rozmoczyły ciasta, dopiero po ugotowaniu obficie posypuje cukrem i dodaję na wierzch śmietanę.
Ulubione pierogi mojej mamy, trzeba będzie zakasać rękawy, pójść za przykładem i je przygotować :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie póki lato w pełni :)
Usuń