Pierogi z jagodami


Ciąg dalszy darów lasu i lata, czyli pierogi z jagodami, śmietaną i cukrem. 


Ciasto na pierogi:
  

  • - 3 szklanki mąki pszennej
  • - 1/2 łyżeczki soli
  • - gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu

Dodatkowo:

- jagody

1. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól i tyle wody ile zabierze ciasto. Z cienko rozwałkowanego wykrawamy szklanką kółka, nadziewamy jagodami i formujemy pierogi. 

2. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut.


3. Jagody dodaję bez cukru, żeby za wcześnie nie puściły soku i rozmoczyły ciasta, dopiero po ugotowaniu obficie posypuje cukrem i dodaję na wierzch śmietanę.






2 komentarze :

  1. Ulubione pierogi mojej mamy, trzeba będzie zakasać rękawy, pójść za przykładem i je przygotować :)

    OdpowiedzUsuń