Ogórki konserwowe z chili
Może nie za dużo ale kilka słoików zawsze dobrze mieć, bo choć ostro dają do wiwatu to zawsze znajdą się chętni żeby je zjeść. Ważne jest jakie ostre chili dodacie, ja mam suszone peperoncini i jak dla mnie piekła w gębie jeszcze nie czułam. Warto dodać świeżą papryczkę jeśli macie dostępną lub suszoną z zeszłego roku.
Podstawa czyli dobre ogórki gruntowe ok. 2 kg.
Składniki na zalewę:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka octu 10%
- 3 płaskie łyżki soli
- 5 kopiastych łyżek cukru
1. Zalewę zagotować i przestudzić.
Dodatkowo do każdego słoika:
- kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- 2 lub 3 suszone papryczki chili peperoncini
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki gorczycy
- liść laurowy
Papryczkę i wszystkie inne dodatki do przetworów znajdziecie na www.Skworcu.com.pl.
1. W wyparzonych słoikach ciasno układamy ogórki, dodajemy przyprawy, chili i czosnek, zalewamy zalewą, zakręcamy i pasteryzujemy w kąpieli wodnej ok. 10 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
0 komentarze :