Można powiedzieć, że to sztandarowy sos Polaka na grillu, każdy go chyba zna i lubi, czasem robię mnie lub bardziej zmodyfikowane wersje, ale jednak klasyczny zawsze wygrywa. Jest idealny do mięs ale nie tylko i warto go również robić przez resztę roku do placków ziemniaczanych czy proziaków.
Składniki:
- 1 opakowanie gęstego jogurtu lub śmietany, 400g
- 5 średnich ogórków gruntowych
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka octu winnego
- pół łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek lub olej tłoczony na zimno, opcjonalnie można z niej zupełnie zrezygnować
1. Ogórki myjemy i ścieramy na tarce razem ze skórką, czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy jogurt i wszystkie przyprawy, mieszamy i doprawiamy do smaku. Przed podanie warto sos odłożyć w chłodne miejsce na godzinę aby smaki mogły się połączyć.
0 komentarze :