Kurkowa, zupa z kurkami




Włócząc się po szlakach Beskidu Sądeckiego udało mi się zebrać całkiem sporą ilość kurek, a co za tym idzie mogłam zrobić kilka grzybowych przysmaków. Uwielbiam zupy nad czym bardzo ubolewa moja rodzina, bo Oni najchętniej jedzą mięso w wydaniu smażonym, a ja przez 7 dni w tygodniu mogę tylko zupy. Smak podkręciłam curry i kurkumą, bo mam słabość do tych przypraw, a poza tym są bardzo zdrowe.

Składniki na zupę:

- 2 litry dobrego bulionu, warzywnego lub mięsnego
- 2 szklanki małych kurek
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka curry i kurkumy
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki mąki

Przyprawy dobrej jakości znajdziecie u mojego ulubionego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl.

1. W bulionie gotujemy ziemniaki i marchewkę pokrojoną w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy kurki. Gdy ziemniaki nieco zmiękną dodać przyprawy, obsmażone grzyby i przygotować śmietanę z mąka do zabielenia.

2. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę ze śmietaną i natkę pietruszki, dodatkowo zawsze zostawiam kilka łyżek grzybów i dodaję je dopiero na talerz jak podaję na stół.






0 komentarze :