Wariacji nadziewanych pomidorów było dużo w mojej kuchni, a to co jest w nich najlepsze to nie tylko smak ale i zapach pod warunkiem, że pomidor jest domowy bez oprysków i chemii. Czasem na targu można kupić takie pachnące latem pomidory.
To co w nich najpiękniejsze to kształt!, każdy jest inny...jeden mały, drugi duży, a trzeci krzywy i trochę niedojrzały.... i właśnie ta różnorodność zawsze mnie zachwyca.
- 6 pomidorów
- 10 dag kaszy jaglanej
- bulion
- 1 mała cukinia
- 4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
1. Kasze jaglaną należy przed gotowaniem przelać wrzątkiem na sitku aby straciła swoją goryczkę, a następnie gotujemy ją w bulionie, ma pozostać lekko twarda, bo jeszcze będzie zapiekana. Proporcja kaszy do płynu 1 do 3, więc jeśli macie 1/2 szklankę kaszy to dodajcie 1 i 1/2 szklankę płynu.
2. Cukinie i czosnek drobno kroimy, a #MyVictorinox z pewnością Wam w tym bardzo pomoże.
3. Pomidory myjemy, osuszamy, ścinamy wierzch i łyżeczką wyciągamy cały miąższ, który wykorzystamy do farszu.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i blanszujemy czosnek a następnie dodajemy cukinie oraz wnętrze pomidorów i chwile razem smażymy. Na koniec dodajemy kaszę, doprawiamy solą i pieprzem.
5. Do pomidorów nakładamy przygotowaną kaszę z warzywami, układamy pomidory w naczyniu do zapiekania. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas zapiekania ok. 25-30 minut. Podajemy na gorąco zaraz po wyjęciu z piekarnika.
0 komentarze :