Delikatne mięso i sezonowe warzywa z pewnością przypadnie Wam do gustu. Bardzo prosty sposób na szybki domowy obiad, który z Waszą małą pomocą zaspokoi niejedno wybredne podniebienie.
Składniki dla 4 osób:
- ok.60 dag polędwicy wieprzowej
- po pół papryki: zielonej, czerwonej i żółtej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6 dużych pomidorów
- 1 szklanka bulionu
- sól i pieprz
- olej
1. Mięso myjemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy na rumiano na rozgrzanym oleju.
2. Po wyjęciu mięsa na tej samej patelni blanszujemy cebulę oraz czosnek, dodajemy paprykę i pomidory pokrojone w kostkę, chwilę razem przesmażamy. Następnie warzywa podlewamy bulionem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, doprowadzamy do wrzenia.
3. Do naczynia żaroodpornego przekładamy polędwicę i zalewamy ją sosem warzywnym, przykrywamy szczelnie i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C. na ok. 40-45 minut.
Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami.
0 komentarze :