Składniki na 3 blaty bezy o średnicy 21-22 cm:
- 10 białek
- 45 dag cukru pudru
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki octu spirytusowego 10%
- szczypta soli
Masa śmietankowa:
- 500 ml śmietany kremówki 30 %
- 1 śmietana śnieżka w proszku
- 2 śmietan fixy
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 2 granaty
- 1 kiwi
1. Wszystkie składniki na bezę powinny mieć temperaturę pokojową, więc godzinę przed planowanym pieczeniem białka wyciągamy z lodówki aby się ogrzały. W wysokiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli, najpierw na wolnych obrotach, a potem na turbo. Czas ubijania ok. 3 minut, a następnie partiami dodajemy cukier i miksujemy. Pod koniec dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną, masa powinna być śnieżno biała i błyszcząca.
2. Na papierze do pieczenia odrysowujemy koła o średnicy 21 cm i łyżką nakładamy pianę formując bezę, równo dzielimy masę na trzy spody. Piekarnik rozgrzewamy do 150 C, włączamy termoobieg i pieczemy 5 do 7 minut, następnie temperaturę obniżamy do 100 C i zostawiamy blaty w piekarniku na ok. 90-100 minut.
3. Ubijamy bitą śmietanę na sztywno, dodajemy cukier, śnieżkę i śmietan fixy, miksujemy i przekładamy dwa razy przygotowane spody bezowe, posypując na bitą śmietanę również owoce granatu. Na wierzchu układamy pokrojone w plastry kiwi i wysypujemy resztę granatu.
Tort bezowy warto przekładać tuż przed przyjściem gości aby beza była krucha, bo im dłużej posiedzi ze śmietaną tym większe prawdopodobieństwo, że wchłonie więcej wilgoci.
0 komentarze :