Drożdżowe z konfiturą malinową



Lubimy drożdżowe, najbardziej chyba z kruszonką i z sezonowymi owocami. Dzisiaj dla odmiany zawijaniec z konfiturą malinową.

Składniki na dużą tortownicę o średnicy 26 cm.

Ciasto:

- 5 dag świeżych drożdży
- 5 szklanek mąki pszenej
- 8 jaj + 1 żółtko do posmarowania wierzchu ciasta
- wanilia
- 1/2 kostki roztopionej margaryny
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli

Dodatkowo:

- 1 słoik dżem lub konfitury

1. W mleku rozpuszczamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz wanilię. Jaja ubijamy z cukrem na kogel mogel. Łączymy wszystko razem w misce, dodajemy roztopiony tłuszcz i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Ilość mąki może być zmienna, ciasto powinno odstawać od dłoni. Wyrobione ciasto odstawiamy na 30-40 minut aby podwoiło swoją objętość, z góry miskę szczelnie owijamy folią do żywności

2. Wyrośnięte ciasto wałkujemy jak na roladę na duży prostokąt i smarujemy je konfiturą lub dżemem, zwijamy w rulon, następnie przecinamy wzdłuż i okręcamy wokół swojej osi. Wkładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia. Wierzch smarujemy żółtkiem.

3. Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika, czas pieczenia ok. 50 minut w 180 C. Po upieczeniu wierzch można posypać cukrem pudrem.



1 komentarz :