Kopytka w sosie pieczarkowym


Polacy kochają ziemniaki i kluchy w różnych wydaniach. Podstawa dobrych kopytek jest dobry ziemniak, bo to przecież król tego dnia. Wariacji dodatków i podania jest naprawdę dużo,a ja Wam mówię spróbujcie z sosem pieczarkowym!.

Składniki:

  • - 1 kg ziemniaków
  • - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • - 6 łyżek mąki ziemniaczanej 
  • - jajko
  • - 1 płaska łyżeczka soli

Sos pieczarkowy:

- 30 dag pieczarek
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól
- pieprz
- 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej

1. Ugotowane ziemniaki ubijamy lub mielimy przez maszynkę, dodajemy mąkę i wbijamy jajko (mąki ziemniaki mogą zabrać mniej lub więcej, sami ocenicie ile jej dodać podczas wyrabiania). 


2. Wyrabiamy masę na kluski. Stolnicę podsypujemy mąką, urywamy po kawałku masy ziemniaczanej i toczymy z niej podłużne walce. Spłaszczamy nożem i tniemy małe zgrabne kopytka. Odkładamy na posypaną mąką stolnicę. 

3. W dużym rondlu gotujemy wodę z łyżką soli i 3-4 łyżkami oliwy. Kluski w miarę sprawnie wrzucamy do wrzątku, (najlepiej wszystkie), czekamy aż wypłyną i łyżką cedzakową wyjmujemy na durszlak.

4. Na dużej patelni lub w rondlu smażymy na złoty kolor cebulę z czosnkiem. Następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki i dalej obsmażamy, gdy zaczną się rumienić podlewamy ok. litrem wody, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Śmietanę mieszamy z mąką i wodą, dodajemy do dotującego się wywaru. Gotowym sosem polewamy kopytka.

 


0 komentarze :