Dynia faszerowana kaszą gryczaną i warzywami



Przyroda tak to wszystko poukładała, że w każdej porze roku odnajdziemy kolory w naszej kuchni, które wspaniale do niej pasują. Uwielbiam jeść kolorowo, a tym bardziej doceniam zdrową kuchnię. Dziś królową dnia jest zachwycająca dynia i oczywiście kasza gryczana.  



Składniki:

- 2 małe dynie jadalne
- 1 szklanka kaszy gryczanej białej niepalonej
- 2 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duży pomidor
- 2 ząbki czosnku
- olej
- sól
- pieprz
- łyżeczka suszonej bazylii
- sól
- pieprz
- zielona natka pietruszki

1. Dynie myjemy, osuszamy i odcinamy w 1/3 wysokości. Wnętrze oczyszczamy z pestek, oprószamy solą i pieprzem, polewamy małą ilością oleju i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C na ok. 30 minut, aż dynia nieco zmięknie. 

2. Kaszę gotujemy do miękkości w bulionie. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojony czosnek, a następnie dodajemy paprykę i pomidory. Łączymy z kaszą, dodajemy bazylię i doprawiamy do smaku.

3. Podpieczone dynie napełniamy farszem z kaszy i warzyw, wkładamy jeszcze raz do wspólnego zapiekania na ok. 15-20 minut. Podajemy gorące. Danie jest bardzo syte więc jedną dynię można przekroić i obdarować dwie osoby.











0 komentarze :