Wiem, że dzisiaj królują rogale, ale ja nie przepadam za białym makiem więc postanowiłam świętować słodkim miodownikiem z orzechami. Wykonanie zachęci nawet początkujących cukierników, a smak oczaruje Waszych gości. Sekretem smaku jest dobry miód (u mnie spadziowy), i oczywiście orzechy i masło. Słonecznego dnia Kochani życzę!.
Przepis podaję na dużą blaszkę 40x24 cm.
Ciasto:
- - 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- - 20 dag masła
- - 1/2 szklanki cukru
- - 1/2 szklanki miodu
- - 2 jaja
- - 2 łyżeczki sody
1. Ciasto szybko i energicznie zagnieść, podzielić na trzy części, każdy placek piec osobno w 175 C. przez 10 minut.
Polewa orzechowa:
- - 10 dag orzechów włoskich
- - 2 łyżki masła
- - 4 łyżki cukru
- - 3 łyżki miodu
1. Masło rozpuszczamy z miodem, cukrem. Orzechy drobno kroimy i posypujemy równomiernie wierch trzeciego ciasta. Orzechy polewamy gorącym syropem miodowym. Ciasto pieczemy przez 10-12 minut w 175 C.
2. Foremki do pieczenia dobrze jest wyłożyć papierem do pieczenia, gdyż ciasto jest bardzo delikatne i trzeba uważać przy wyciąganiu, aby się nie pokruszyło. Ciasto możemy upiec 2 dni wcześniej i przekładać w dniu następnym, aby zdążyło zmięknąć.
Masa budyniowo - maślana:
- - 1/2 litra mleka
- - 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- - 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- - wanilia mielona lub esencja waniliowa
- - 25 dag masła
- - 1 żółtko
- - 5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo:
- słoik powideł, dżemu lub konfitury
2. Pierwsze ciasto przekładamy masą budyniową, a drugie smarujemy powidłami lub dżemem.
Dodatki i bakalie znajdziecie na www.Skworcu.com.pl.
Uwielbiam ciasta z orzechami 😊 Porywam kawałek do kawy 😉
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :)
UsuńPrezentuję się wyśmienicie! :) Mniam :)
OdpowiedzUsuń