Miodownik


Wiem, że dzisiaj królują rogale, ale ja nie przepadam za białym makiem więc postanowiłam świętować słodkim miodownikiem z orzechami. Wykonanie zachęci nawet początkujących cukierników, a smak oczaruje Waszych gości. Sekretem smaku jest dobry miód (u mnie spadziowy), i oczywiście orzechy i masło. Słonecznego dnia Kochani życzę!.

Przepis podaję na dużą blaszkę 40x24 cm.

Ciasto:


  • - 3 i 1/2  szklanki mąki pszennej
  • - 20 dag masła
  • - 1/2 szklanki cukru
  • - 1/2 szklanki miodu
  • - 2 jaja
  • - 2 łyżeczki sody 

1. Ciasto szybko i energicznie zagnieść, podzielić na trzy części, każdy placek piec osobno w 175 C. przez 10 minut. 

Na trzecią część ciasta, która będzie na samej górze, proszę przygotować masę z orzechów, trzeci placek pieczemy razem przygotowanymi orzechami.

Polewa orzechowa:



  • - 10 dag orzechów włoskich 
  • - 2 łyżki masła 
  • - 4 łyżki cukru 
  • - 3 łyżki miodu

1. Masło rozpuszczamy z miodem, cukrem. Orzechy drobno kroimy i posypujemy równomiernie wierch trzeciego ciasta. Orzechy polewamy gorącym syropem miodowym. Ciasto pieczemy przez 10-12 minut w 175 C. 

2. Foremki do pieczenia dobrze jest wyłożyć papierem do pieczenia, gdyż ciasto jest bardzo delikatne i trzeba uważać przy wyciąganiu, aby się nie pokruszyło. Ciasto możemy upiec 2 dni wcześniej i przekładać w dniu następnym, aby zdążyło zmięknąć.  


Masa budyniowo - maślana:


  • - 1/2 litra mleka
  • - 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • - 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • - wanilia mielona lub esencja waniliowa
  • - 25 dag masła
  • - 1 żółtko
  • - 5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo:

- słoik powideł, dżemu lub konfitury

1. Ugotować budyń z obu mąk i mleka, odstawić do wystudzenia. Margarynę, żółtko, wanilię i cukier puder utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać wystudzony budyń. 

2. Pierwsze ciasto przekładamy masą budyniową, a drugie smarujemy powidłami lub dżemem. 

Dodatki i bakalie znajdziecie na www.Skworcu.com.pl.



4 komentarze :