Idealne rozwiązanie na szybki lunch w pracy, w szkole czy na uczelni, na zimno idealna - zdrowa przekąska!.
Ciasto na ok. 12 sztuk:
- 1/4 dyni piżmowej, ok. 20-25 dag
- 3 szklanki wody
- mąka pszenna - ile zabierze ciasto
- 2 jaja
- 2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
Twaróg:
- 25 dag sera białego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 mała cebula
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- szpinak
1. Dynie kroimy w kostkę, gotujemy ją 1 szklance wody. Gdy po kilku minutach zmięknie miksujemy ją blenderem na gładką masę i odstawiamy do wystudzenia. Dolewamy pozostałą wodę, aby szybko się wystudziła, ( jeśli macie wodę gazowaną to można jej użyć zamiast zwykłej ).
2. Do zimnej mieszanki dodajemy jaja, olej i przyprawy, miksujemy jak zwykłe ciasto na naleśniki dosypując mąkę aż powstanie konsystencja gęstej śmietany. Pieczemy naleśniki.
3. Twaróg rozgniatamy widelcem, łączymy z drobno pokrojoną cebulą, śmietaną i przyprawami. Mieszamy i smarujemy środek naleśnika, układamy kilka listków szpinaku i zwijamy.
jak pięknie żółciutkie :)
OdpowiedzUsuńDynia z kurkumą zrobiły swoje :)
UsuńPiękny kolor!
OdpowiedzUsuńMusza się idealnie komponować z serem i szpinakiem...
:)
To prawda :), bardzo szybko się skończyły 😏
Usuń