Zabawa w kuchni czyli łączenie smaków tradycyjnych z tym co współczesne. Uwielbiam kolory w kuchni, lubię jak jedzenie jest ładne, a czasem nawet prowokujące. Wczoraj było wielkie zaskoczenie przy obiedzie, bo podałam gołąbki klasyczne oraz zawijane w czerwonej kapuście z postnym nadzieniem grzybowo - kapuścianym. Jesteśmy wzrokowcami i zmiany naszych tradycyjnych Polskich dań budzą naszą ciekawość.
Podstawa dania:
- 1 główka czerwonej kapusty
- 3 łyżki octu 10% spirytusowego
Farsz:
- 1 litrowy słoik kiszonej kapusty
- 1 szklanka suszonych grzybów ( można dać więcej ), borowiki, podgrzybki, kozaki
- 2 cebule
- olej
- suszony majeranek, tymianek, kminek wg. znania
- sól
- pieprz
1. W dużym rondlu gotujemy wodę z octem, wkładamy do niej kapustę i w miarę jak liście miękną odcinam wierzchnie liście i odkładam do przestygnięcia, potem jeszcze wycinam z nich ostrym nożem grube żyłki, które są przez środek.
Ważne:
W środek kapusty wbijam duży nóż co znacznie ułatwia mi wyciąganie całej główki przy parzeniu liści.
2. Gotuje kapustę kiszoną z grzybami i ziołami. Na patelni rozgrzewam olej i blanszuje cebule. Gdy kapusta nieco zmięknie wszystko razem mieszam, przyprawiając do smaku solą, pieprzem. Chwilę razem smażymy żeby odparować nadmiar wody.
3. Nadziewamy liście kapusty przygotowanym farszem, zwijamy i ciasno układamy w dużym garnku .Na spód garnka kładziemy kilka liści kapusty, aby gołąbki się nie przypaliły. Całość zalewamy wodą, dodajemy sól i łyżkę ziół, obciążamy z góry talerzem lub pokrywką, żeby gołąbki nie wypływały i gotujemy na małym ogniu ok. 40-50 minut, zależne od miękkości kapusty.
4. Gołąbki można podawać podpiekane na patelni, solo z wody lub z sosem grzybowym.
Kapusty nie kroiłam na drobno i kapelusze grzybów tez zostawiłam w całości tak jak je suszyłam.
Przepis na tradycyjne gołąbki znajdziecie TUTAJ - KLIK.
0 komentarze :