Jesień to czas kiedy szukamy rozgrzewających zup i gulaszów, bo brakuje nam słońca i ciepła. Idealnie jest jeśli uda nam się przygotować kolorowy gorący posiłek, bo wtedy dostajemy podwójną dawkę energii.
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 4 ogórki kiszone
- 400 g zielonego groszku Poltino
- 2 duże cebule
- 1 świeża czerwona papryka
- 300 g pieczarek
- 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 2 litry bulionu
- ziele angielskie
- listek laurowy
- pieprz ziarnisty
- smalec
- pieprz
- sól
1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy pół kostki smalcu i smażymy mięso. Na patelni blanszujemy cebulę. Gdy mięso jest już rumiane i obsmażone dodajemy cebule z patelni, zalewamy ok. 2 litrami bulionu, dodajemy sól, listek laurowy, pieprz i ziele angielskie, przykrywamy i dusimy.
2. Pieczarki kroimy w cienkie płaty, obsmażamy na tłuszczu, lekko solimy i łączymy z bulgoczącym wywarem, dokładamy przyprawy i ogórka kiszonego pokrojonego w podłużne słupki. Wszystko razem dusimy, mięso powinno być kruche ale nie rozpadające, po ok godzinie wspólnego gotowania dodajemy paprykę pokrojona w kostkę oraz groszek. Sprawdzamy smak i kruchość mięsa, ewentualnie doprawiamy wg. swojego uznania.
3. Zupę można na sam koniec zagęścić mąką ze śmietaną, ale to już jest opcjonalne. Podawać z pajdą domowego chleba.
0 komentarze :