Zapiekanka chlebowa z porem


Za oknem listopadowe szarości, a w kuchni przyjemne ciepełko. Bardzo lubię mój czas przy garach, zawsze chętnie coś wymyślam, ale czy to nie jest już przypadkiem symptom kury domowej :). Tak czy inaczej trudno przy mnie być głodnym!.

Przepis podaję na dużą płaską blachę 32x37 cm.

Ciasto:

- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 dag świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jako
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1/2 szklanka wody

Masa:

- 2 duże pory, tylko biała część
- 3/4 szklanki startego żółtego sera
- 2 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 
- kilka plastrów boczku (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki suszonej bazylii
- sól
- pieprz
- olej




1. W wodzie rozpuszczamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól . Gdy drożdże wyrosną łączymy wszystko razem, dodajemy roztopiony tłuszcz, jajko i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Ilość mąki może być zmienna, ciasto powinno odstawać od dłoni. Wyrobione ciasto odstawiamy na 20-30 minut aby podwoiło swoją objętość, z góry miskę szczelnie owijamy folią do żywności

2. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt blachy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. 


3. Na patelni rozgrzewamy olej i blanszujemy kilka minut pory pocięte w plastry, odstawiamy alby nieco przestygły. Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, bazylię oraz starty ser, mieszamy tworząc gęsty sos. 

4. Na przygotowany wcześniej spód dajemy pory, oprószamy je solą i pieprzem, dajemy boczek i równo rozprowadzamy masę serowo - jajeczną. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia ok. 25-30 minut. 




4 komentarze :