Chleb pszenno żytni z garnka


Że piec chleby lubię to wiecie, ale że wreszcie w garnku mi wyszedł to już zasługa Jurka który się ze mną podzielił swoim patentem - dziękuję :). Wersja oryginalna jest czysto pszenna i jeszcze bardziej pulchna, a że ja lubię żytni dodatek w chlebie to zrobiłam po swojemu. Jak dziś macie wolną niedzielę to wypróbujcie, bo ten chleb to właściwie sam się robi...

Składniki:

- 1 kg mąki pszennej lub tak jak w moim przypadku 80 dag mąki pszennej, 20 dag mąki żytniej grubej - przemiał typu 2000  i 1 szklanka otrębów
- 3 dag świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki oleju
- woda ile mąka zabierze, ma wyjść konsystencja gęstej śmietany

Ziarna, otręby i inne dodatki do wypieku pieczywa dobrej jakości znajdziecie na www. Skworcu.com.pl.

1. Drożdże rozpuszczamy z cukrem i 1/2 szklanki ciepłej wody. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut aby zaczęły pracować. W dużej misce mieszamy mąkę z solą, otrębami i olejem, dodajemy fermentujące drożdże. 

2. Mieszamy duża drewnianą łyżką lub dłonią stopniowo dodając ciepłej wody aż do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany. Gotową mieszankę na chleb przykrywamy szczelnie folią do żywności i odstawiamy na ok 60-90 minut aby podwoiła swoją objętość.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 240 C, wkładamy garnek lub naczynie gliniane aby też się rozgrzało. Gdy ciasto wyrośnie lekko je zagniatamy i przekładamy do rozgrzanego garnka, wierzch posypujemy mąką, przykrywany szczelnie pokrywką, wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut. Na 5 minut przed końcem ściągamy pokrywę aby ładnie przyrumienić wierzch.

Garnek należy posmarować tłuszczem lub wysypać spód ziarnami słonecznika lub dyni aby chleb nie przywarł do spodu, można również wyłożyć je tak jak ja papierem do pieczenia, bo najbezpieczniej.




4 komentarze :