Kluski ślaskie


Jak zawsze prosto znaczy smacznie :), kluski śląskie tradycyjne ....

Co potrzebujesz do tego prostego dania?

A więc:

- ugotowane ziemniaki
- 1 jajo
- sól
- mąka ziemniaczana

1. Ugotowane i wystudzone ziemniaki mielimy lub przeciskamy przez praskę. Powstałą masę ziemniaczaną gładko ubijamy dłonią w misce, dzielimy na 4 części, jedną część ziemniaków wyjmujemy i uzupełniamy ją mąką ziemniaczaną, a potem dokładamy z powrotem wyjęte ziemniaki. Dodajemy jajko, sól i zagniatamy ciasto, jeśli jest potrzeba dodajemy więcej mąki.

2. Z ciasta lepimy małe kluski i w środku robimy dziurkę palcem lub drewnianą łyżką. Gotujemy dużą ilość wody z 2 łyżkami oleju i partiami wkładamy kluski, nie za dużo na raz żeby się nie zlepiły. Kluski powinny być we wrzącej ale nie gotującej się wodzie. Bardziej je parzymy, nie gotujemy przez ok. 8-10 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i polewamy roztopionym masłem lub boczkiem.





0 komentarze :