Sernik kajmakowy z migdałami


Ostatnio zostałam obdarowana kajmakiem i zanim domownicy wyjedzą go do spodu postanowiłam szybko zadziałać i zrobić jakieś pyszne ciacho. Dostał mi się rano kawałek do kawy i chyba jeszcze raz się położę i zobaczymy czy historia się powtórzy :).

Przepis podaję na tortownicę o średnicy 28 cm.

Ciasto kruche:

- 30 dag mąki pszennej
- 3/4 kostki masła, ok 15 dag, masło powinno być dobrze schłodzone
- 10 dag cukru
- 3 żółtka
- 3 łyżki naturalnego kakao

1. Energicznie i szybko zagnieść kruche ciasto kruche z podanych składników. Ilość dodawanej mąki zależy od wilgotności ciasta, ma odchodzić od dłoni, więc dostosujcie ją indywidualnie. Gotowe ciasto zawijamy w folię do żywności i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie wałkujemy je na lekko omączonym blacie i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Dokładnie wypełniamy spód i boki do pełnej wysokości formy. 

Ser:

- 1 kg mielonego sera z wiaderka
- 1 gęsty jogurt grecki 240g
- 2 łyżeczki esencji waniliowej lub mielonej wanilii
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 jajka + 3 białka które zostały z ciasta
- 3 łyżki mleka w proszku
- 3 kopiaste łyżki kajmaku

Dodatkowo:

- 3 łyżki kajmaku
- migdały w całości


1. Białka ubijamy na sztywną pianę.

2. W dużej misce łączymy ser, jogurt, cukier, kajmak, wanilię, żółtka oraz mleko w proszku i mieszamy mikserem do połączenia składników. Następnie dodajemy pianę i mieszamy łyżką, masę serową wylewamy do formy wyłożonej ciastem. Czas pieczenia ok. 90 minut w 160 C. Po upieczeniu sernik zostawiamy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.

3. Po wystudzeniu wierzch ciasta smarujemy kajmakiem i ozdabiamy migdałami.




2 komentarze :