Można by napisać...
Z miłości do słodkości :)
Albo Walentynkowe słodkości dla tych których kochamy...
Składniki na 10 sztuk:
- 20 dag mąki pszennej, u mnie typ 500
- 270 ml mleka
- 5 dag stopionego ciepłego masła
- 2 jaja, najlepiej wiejskie
- 1 łyżka cukru
- otarta skórka pomarańczowa lub cytrynowa ( ok. 1 łyżeczki )
- szczypta soli
1. W naczyniu łączymy ze sobą wszystkie składniki oprócz białek, mieszamy mikserem na gładką masę. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do ciasta na gofry i delikatnie mieszamy łyżką.
2. Ciasto nakładamy do rozgrzanej gofrownicy. W mocnej gofrownicy czas pieczenia 3 do 4 minut, im słabszy sprzęt tym wolniej gofry będą się piekły.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
0 komentarze :