Czasem idealnie będzie witać tak dzień, a czasem dobrze zjeść podwieczorek w jej towarzystwie...
Królowa śniadań - chałka.
Składniki na 1 sztukę:
- 40 dag mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 dag świeżych drożdży
- 1 jajko, lekko roztrzepane
- 5 dag masła lub oleju kokosowego
- 2/3 szklanki mleka
- 10 dag cukru
Do posmarowania:
- 1 jajko
- sezam do posypania
1. Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Rozetrzeć w misce drożdże z łyżeczką cukru i mlekiem. Gdy drożdże zaczną pracować, dosypać resztę cukru i mieszać aż całkiem się rozpuści. Jajko roztrzepać widelcem. Masło roztopić i lekko przestudzić. Składniki połączyć.
2. Stolnicę podsypać mąką i wyrabiać ciasto przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do natłuszczonej miski, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny, by wyrosło i podwoiło objętość.
3. Wyrośnięte ciasto przekłuć nożem, podzielić na trzy części, z każdego kawałka uformować podłużny wałeczek i spleść je jak warkocz, podwijając początek i koniec pod spód. Uformowane ciasto ułożyć na przygotowanej blaszce, przykryć natłuszczoną folią spożywczą i odstawić na 40 minut do ponownego wyrośnięcia.
5. Rozgrzać piekarnik do 190 C. Jajko roztrzepać i posmarować nim obficie wyrośniętą bułkę, można również posypać sezamem. Piec 30-35 minut, aż się przyrumieni. Ostudzić chałkę na metalowej kratce.
W sklepie www.Skworcu.com.pl z pewnością znajdziecie duży wybór herbat do porannego śniadania.
ojej, nie jadłam chyba wieki! wygląda bardzo apetycznie <3
OdpowiedzUsuńW takim razie pora na śniadanie z domowym pieczywem :)
Usuń