Do kawy, na dzień dobry i na dobry początek tygodnia...
Przepis na dużą blaszkę 36x24 cm:
Ciasto ciemne:
- 5 jaj
- 3 łyżki mąki zemniaczanej
- 3 łyżki kakao
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
1. Jaja ubić z cukrem, dodać oba rodzaje mąk, kakao i proszek do pieczenia, zmiksować. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ok. 35-40 minut w nagrzanym piekarniku w 175 C. Wystudzić na kratce kuchennej, a następnie przeciąć na połowę.
Ciasto z kokosem:
- 5 białek
- 1/2 szklanka cukru
- 20 dag wiórek kokosowych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać mąkę, proszek i wiórki kokosowe, wymieszać mikserem na niskich obrotach. Przełożyć do blaszki, piec 30-35 minut w 175 C. Ostudzić.
Masa:
- 5 żółtek
- 20 dag masła
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie jasnego budyniu
- 2/3 szklanki cukru
1. W jednej szklance mleka rozpuścić mąkę, żółtka oraz budyń. Drugą szklankę mleka zagotować z cukrem, gdy zacznie wrzeć dodać mleko z dodatkami, mieszać aż zgęstnieje, odstawić do wystudzenia.
2. Masło utrzeć na gładką masę, dodawać wystudzony budyń i miksować.
Dodatkowo:
- 1 słoik dżemu
- 1/2 szklanki kokosu
Kokos i bakalie dobrej jakości znajdziecie na www.Skworcu.com.pl.
Przełożenie ciasta:
- 1/2 ciemnego ciasta - 1/2 masy - ciasto kokosowe - 1/2 masy - ciasto ciemne - dżem - wiórki kokosowe
Fajny przepis :) bardzo lubię takie przekładańce :) zapraszam do wypróbowania moich przepisów na ciasta z kremem :) https://ciastaztradycjami.blogspot.com/search/label/ciasta%20z%20kremem
OdpowiedzUsuńgromadze skladniki😊
OdpowiedzUsuń