Wołowina z pomarańczami i imbirem


Dziś będzie nieco orientalnie, bo imbir i pomarańcze zawsze kojarzą się z kuchnią azjatycką. Imbir działa rozgrzewająco na nasz organizm więc o tej porze roku jest idealnym dodatkiem do różnych potraw i napojów. Soli nie ma potrzeby używać, bo przyprawy i dodatki są wystarczająco intensywne.

Składniki na potrawkę z wołowiny:

- 50 dag chudej wołowiny
- 1 pomarańcza, skórka i sok
- kawałek imbiru. ok 2-3 cm
- 1 duża marchewka lub dwie mniejsze
- 2 cebule dymki, biała i zielona część
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- olej rzepakowy
- ryż lub makaron sojowy
- woda

1. Mięso pokrój w cienkie plastry i zalej sokiem z pomarańczy, zetrzyj skórkę i wymieszaj, odstaw w chłodne miejsce na godzinę, ( pomarańcze sparz wrzątkiem przed ścieraniem na tarce).

2. Rozgrzej olej na dużej patelni, mięso odsącz z powstałych soków ( nie wylewaj ich!) i obsmaż na rumiano, następnie podlej szklanką wody i duś na małym ogniu przez 40-50 min, dodaj przyprawy i wymieszaj. 

3. Po tym czasie dodaj marchewkę pokrojoną w słupki, białą część dymki w piórach i imbir w plasterkach ze skórą, nadal gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż mięso będzie miękkie. W płynie który który pozostał z marynowania mięsa rozmieszaj mąkę ziemniaczaną i dodaj na sam koniec gotowania. 

4. Garnek ściąg z ognia i dodaj drobno krojoną zieloną część dymki. Podczas gotowania należy uzupełniać wodę, która odparuje. Ilość sosu można zminimalizować lub zrobić go więcej, wszystko zależy od naszych preferencji.

Podawać z makaronem lub ryżem.





0 komentarze :