Szarlotka po góralsku


Robiłam kiedyś podobne wydanie tej szarlotki pod nazwą Szarlotka wschodnia z dużą ilością bakalii, jednak tym razem postawiłam na prostotę i ograniczyłam się do jabłek i kruchego ciasta. Rodzaj jabłek jakie wybierzecie ma oczywiście duże znacznie smakowe, bo wiele dodatków tam nie ma poza odrobiną cynamonu i opcjonalnie cukrem. 

Składniki na tortownicę o wymiarach 24x24 cm:

Ciasto:


- 20 dag margaryny
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru 


Jabłka:


- 2,5 kg jabłek 
- cynamon, mielone goździki i cukier wg. uznania do przesypywania warstw jabłek
- limonka do skrapiania jabłek 
- cukier puder do oprószenia wierzchu



1. Ciasto zagniatamy z wszystkich podanych składników. Większą częścią ciasta wykładamy spód tortownicy, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut w 180 C. Mniejsza część ciasta odkładamy do zamrażalnika.

2. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i szatkujemy w plastry, układamy na zapieczonym spodzie ciasta, przesypujemy cynamonem i cukrem wg. uznania, skrapiamy sokiem z limonki. 


3. Na przekładankę jabłkową ścieramy mniejszą część ciasta. Zapiekamy całość przez ok. 1 godz. Po upieczeniu i wystudzeniu szarlotkę można oprószyć cukrem pudrem.





1 komentarz :