Brukselka z kaszą bulgur i curry


Kasze ostatnio zastępują w dużej mierze ziemniaki w mojej kuchni, obiady zrobiły się bardziej warzywne i o dziwo nikt nie narzeka tylko z chęcią wszyscy jedzą i chwalą, co jak wiecie przy dzieciach jest dużym sukcesem. Brukselka smakuje najlepiej gdy ją lekko podgotować, a potem podsmażyć na rumiano, a do tego świetnie komponuje się z duża ilość czosnku, zupełny hit!!!. 

Macie ochotę spróbować?, bo to prosty obiad w 30 minut i kosztuje nie więcej niż 10 zł...


Składniki:

- 60 do 70 dag brukselki, ja użyłam mrożonej brukselki Poltino
- 1/2 szklanki kaszy bulgur ( można zastąpić inną kaszą )
- 4 ząbki czosnku
- olej
- 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 płaska łyżeczka mielonego curry
- sól i pieprz do smaku

1. Brukselkę wrzucamy na wrząca lekko osoloną wodę i gotujemy ok. 7-10 minut w zależności od wielkości główek, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy brukselkę do czasu aż jej boki się zarumienią, dodajemy drobno pokrojony czosnek, mieszamy, smażymy razem 2-3 minuty.

2. Kaszę gotujemy w 1 i 1/2 szklanki wody razem curry i kurkumą, gdy wchłonie się prawie cała woda garnek ściągamy z ognia, przykrywamy pokrywką, owijamy ręcznikiem i zostawiamy na 15-20 minut aby kasza doszła.

3. Łączymy ze sobą kaszę i brukselkę, jeśli jest potrzeba przyprawiamy solą i pieprzem, podajemy na gorąco.





1 komentarz :

  1. Uwielbiam brukselkę :) Z kaszą bulgur musi smakować super.
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń