Dieta w insulinoodporności. Kurczak pieczony z warzywami z woka.
Wiosennie dzisiaj u mnie i bardzo kolorowo. Zaczytałam się ostatnio w przepisach na dietetyczne dania w książce Dieta w insulinoodporności i stwierdzam, że to bestseller nie tylko pod kontem fachowej wiedzy jak również prostych i bardzo zdrowych dań. Muszę koniecznie kilka z nich wypróbować.
Jest tu cały plan dnia, dzień po dniu, tydzień po tygodniu aż na 4 miesiące!!! - co zapewne znacznie ułatwia organizację planu dnia ludziom, którzy są na tej diecie, jest ona bardzo różnorodna i wartościowa. Jest wersja dla wegetarian i mięsożerców co też z pewnością wiele osób doceni.
Książka z pewnością wprowadzi zdrowsze nawyki żywieniowe i szybko zauważycie, że dieta dla osób z insulinoodpornością wcale nie jest nudna i pełna wyrzeczeń, a wręcz przeciwnie łatwa, lekka i przyjemna.
Podzielę się z Wami jednym przepisem tak na zachętę...
Kurczak pieczony z warzywami z woka.
Przepis na 2 porcje.
Składniki:
- 300 g małych udek lub bakłażana w wersji wege
- 1 czerwona cebula
- 2 kolorowe papryki
- 2 łodygi selera naciowego
- 300 g brokuła
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- 1 kawałek pora
- sól kłodawska, pieprz czarny, świeży imbir, czosnek granulowany
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka sezamu
- do posypania szczypiorek, natka pietruszki
Marynata imbirowa: 1/2 łyżeczki suszonego mielonego imbiru + sok z 1/2 limonki + 1 łyżeczka mielonej kurkumy + wyciśnięty 1 ząbek czosnku + 2 łyżki oliwy + szczypta soli, pieprzu i chili (opcjonalnie) - składniki wymieszaj.
Udka / pokrojonego bakłażana natrzyj marynatą, ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz 30 minut w 190 C.
Posiekaj drobno warzywa w paski, talarki lub plastry, posyp solą, pieprzem, czosnkiem i wymieszaj.
Rozgrzej wok, wlej oliwę, dodaj posiekany kawałek imbiru i wrzuć warzywa. Smaż ok 5 minut, ciągle mieszając, na koniec wsyp sezam i wymieszaj.Podawaj warzywa z upieczonym kurczakiem. Posyp natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
0 komentarze :