Dziś będzie o strączkach w kuchni polskiej, o całym naszym bogactwie jakie mamy, a nie korzystamy z niego zbyt często. Można po nie sięgać cały rok i ubogacać naszą dietę , bardzo ciekawa pozycja, zupełny bestseller zawierający bardzo dużo prostych i łatwych przepisów z użyciem grochu, soczewicy, bobu czy fasoli. Dla tych jeszcze nie przekonanych przygotowałam dzisiaj jeden z przepis z ciecierzycą, a po inne zajrzyjcie do książki " Zdrowe strączki ".
Składniki:
- 70 g ciecierzycy
- 4 udka kurczaka
- 15 g suszonych grzybów shitake
- 100 g boczniaków
- 100 g pieczarek brunatnych
100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 6 suszonych pomidorów w zalewie
- 1 cebula
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć przez noc. Odcedzamy, zalewamy świeżą wodą, a następnie gotujemy, aż lekko zmięknie, przez ok. 40 minut. Ugotowaną ciecierzycę odcedzamy.
Suszone grzyby shitake zalewamy wodą i moczymy przez kilka godzin.
Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy solą i pieprzem z dwóch stron.
Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek - całość podsmażamy aż warzywa się zezłocą. Wlewamy na patelnię wino i gotujemy przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojone w paseczki grzyby shitake, pieczarki i boczniaki, suszone pomidory, gałązki rozmarynu oraz ciecierzycę. Całość mieszamy. Na wierzchu układamy kurczaka.
Dusimy pod przykryciem ok. godziny, od czasu do czasu odwracając na drugą stronę i mieszając resztę składników. W razie konieczności podlewamy całość odrobiną wody i zeskrobujemy zawartość z dna patelni.
0 komentarze :