Raviolli ze szpinakiem i mozzarellą


Całkiem miła zabawa w przygotowaniu raviolli pod warunkiem, że jest się wyposażonym w fajne akcesoria :). Na stronie Tarka i Miarka jest do tego idealna forma z wałkiem, która łączy ze sobą przyjemne z pożytecznym.


Ciasto:

- 40 dag mąki pszennej
- 4 żółtka
- gorąca woda ( tyle ile zabierze mąka )
- sól

Farsz:

- 30 dag szpinaku, użyłam mrożonego
- 20 dag mozzarelli
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- olej

1. Ciasto robimy tak samo jak na pierogi ( Kliknij ), następnie dzielimy na małe porcje i wałkujemy na kształt foremki.

2. Na patelni rozgrzewamy olej, dajemy szpinak  i dusimy do czasu aż się rozmrozi. Następnie dodajemy starty czosnek i mozzarellę, doprawiamy do smaku. Odparowany farsz nakładamy do formy wyłożonej ciastem i przykrywamy z góry drugą porcją ciasta. Dociskamy wałkiem i wycinamy raviolli.  Jeśli chcesz zobaczyć filmik Kliknij w link.

3. Pierożki raviolli podajemy polane masłem.



0 komentarze :