Młoda kapusta zasmażana z boczkiem


To właściwie danie tradycyjne kuchni polskiej, bo kto nie zna młodej kapusty zasmażanej. Idealnie pasuje do młodych ziemniaków. Z dodatków dzisiaj koper i boczek, a w najbliższych dniach pokaże
Wam jeszcze inny bardzo smaczny sposób na młoda kapustę.



Porcja dla 4 osób. 

Czas przygotowania 30 minut.

Składniki:

- 1 główka młodej kapusty
- 20 dag boczku
- pęczek koperku
- 1 łyżeczka octu spirytusowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- 1 łyżka mąki pszennej 
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12 %



1. Na patelni wytapiamy tłuszcz z pokrojonego w kostkę boczku. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę oraz koper, podlewamy szklanką wody i dusimy ok. 15 minut. Dodajemy sól, pieprz i cukier.

2. Gdy kapusta zmięknie dodajemy śmietankę z mąką, na samym końcu doprawiamy łyżeczką octu. 

Młodą kapustę można szybko przygotować, idealny dodatek do ziemniaków i schabowego!.



0 komentarze :