Pulpety drobiowe w sosie koperkowym


Maj w tym roku nie daje się cieszyć koperkiem z ogródka, a mi już tak się chce tego prawdziwego lata, że chociaż robię obiady z dużą ilością zieloności.

Pyszne i delikatne pulpety z indyka z dużą ilością koperku i sosem ze słodką śmietanką zapraszają do stołu!.

Obiad w 30 minut!.


Porcja dla 4 osób.

Ilość pulpetów 12 sztuk.

Czas wykonania 30 minut.

Składniki:

- 70 dag mielonego mięsa drobiowego, indyk lub kurczak
- 2 pęczki koperku
- 2 jajka
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku lub dwie kromki chleba
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- bułka tarta
- olej lub smalec do smażenia

Sos:

- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki, 12 % lub 30 %
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- koper

1. Koper drobno siekamy. Mięso łączymy z lekko odciśniętym z mleka chlebem, jajkami, przyprawami i większością kopru. Mieszamy wszystko dokładnie dłonią i jeśli masa jest zbyt luźna dosypujemy bułki tartej. Formujemy pulpety wielkości kurzego jajka i obtaczamy je w bułce tartej.

2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, obsmażamy na rumiano pulpety ze wszystkich stron. Następnie podlewamy mięso szklanką wody, dodajemy mąkę roztrzepaną ze śmietaną i zagęszczamy sos. Dusimy wszystko ok. 10 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku i wsypujemy resztę kopru. Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy wody.

Pulpety podajemy gorące z każdym rodzajem kaszy, ryżem lub z ziemniakami. 

W wersji na szybko idealnie będę smakować również z chlebem.

Smacznego!.




4 komentarze :