Powoli czas rabarbaru się zaczyna więc warto teraz z niego korzystać jak najwięcej w kuchni.
Kocham rabarbarowe cierpkie kompoty i dżemy z dodatkiem agrestu. A na dobry początek szybkie ciasto które robi się równie szybko jak znika.
Przepis podaję na dwie mniejsze blaszki keksowe 38x13 cm lub na jedną dużą blachę 40x23 cm.
Czas przygotowania 10 minut.
Czas pieczenia 50 minut.
Składniki:
- 4 jajka
- 3 szklanki mąki
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 10 dag margaryny
- 1/2 szklanki mleka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy lub prawdziwa wanilia
- 1/2 kg rabarbaru, 4 duże łodygi
1.Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Całe jaja miksujemy z cukrem, potem kolejno dodajemy przesianą mąkę, mleko, wystudzoną margarynę, proszek do pieczenia, wanilię i miksujemy.
2.Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanej formy, ciasta ma być nie dużo w foremce, to raczej cienki placek z owocami. Na wierzchu układamy pokrojony rabarbar i posypujemy go łyżką cukru. Czas pieczenia 50 minut w temperaturze 175 stopni.
Po wystudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
0 komentarze :