Prażonka z kociołka, bliżej natury


Gotowanie na ogniu jest bardzo naturalne, a nawet można by się pokusić o stwierdzenie , że jest pierwotne. Czas letni kiedy dużo czasu spędzamy w ogrodzie, na działkach i na różnych piknikach idealnie nadajcie się na tworzenie oryginalnych prażonek w kociołkach.


Składniki na 8 litrowy garnek:

- kilka liści białej kapusty (młodej lub starej)
- 3 kg ziemniaków
- 5 dużych czerwonych cebul
- 2 kolorowe papryki
- 1 por
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- boczek lub kiełbasa opcjonalnie jeśli robicie prażonkę mięsną
- pól szklanki oleju w wersji wegetariańskiej lub pół kostki smalcu dla mięsnego wydania prażonki
- 2 łyżki Vegety Natur z koperkiem
- pieprz


Wykonanie:

1. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy. Jeśli używacie kiełbasy lub boczku to kroimy je plastry.

2. Boki i spód kociołka wykładamy liśćmi kapusty, na spód dajemy tłuszcz. Pokrojone warzywa przekładamy warstwowo i posypujemy przyprawami.




3. Wcześniej przygotowujemy stabilne palenisko. Rozpalamy ogień pod garnkiem i przez min. 3 godziny utrzymujemy średniej wielkości ogień. Zbyt duży płomień przypali prażonkę i będzie nie dopieczona. Cały sukces prażonki to brak pośpiechu.

Garnek szczelnie zamykamy, nie mieszamy. Od czasu do czasu sprawdzamy miękkość warzyw.


Smacznego!.



Najprostsze składniki i proste przygotowanie gwarantuje wspaniały smak.

Czas spędzony z rodziną i przyjaciółmi podczas wspólnego gotowania to najlepszy czas jaki możemy sobie Wspólnie podarować.



1 komentarz :

  1. Pyszne danie idealne na spotkania w plenerze. Ja osobiście zdecydowanie preferuję wersję mięsną :) Danie jak widać w przepisie nie jest mocno skomplikowane ale warto zwrócić uwagę na jakość składników-szczególnie mięsa. Ostatnio natknąłem się w Carefurze na nową linię swojskie z Zalasku produkowaną przez zakład mięsny Karol z Podlasia. Wędliny robione tradycyjnymi sposobami, szczególnie smakuje mi ich boczek :P

    OdpowiedzUsuń